Önder Online

Ağ Hızını ve Bant Genişliğini Test Etmek için iPerf Kullanımı (Aktarım Hızı)

IPerf , iki ağ düğümü arasındaki ağ bant genişliğini test etmek için tasarlanmış açık kaynaklı bir araçtır. İPerf, iki ana bilgisayar arasında TCP ve UDP trafiği / yükü oluşturmaya izin verir. Bir sunucu ile bir istemci arasındaki maksimum ağ bant genişliğini (verim) hızlı bir şekilde ölçmek, ISP iletişim kanalı, yönlendirici, ağ geçidi (güvenlik duvarı), Ethernet veya Wi-Fi ağınız için stres testi yapmak için iPerf’i kullanabilirsiniz.

Bu makalede, Windows ve Linux CentOS’ta ağ verimini kontrol etmek için iPerf aracını nasıl kuracağınızı ve kullanacağınızı göstereceğiz (MikroTik’ten Android, MacOS, RouterOS için iPerf sürümleri ve diğer platformlar vardır).

 

iPerf Sürümleri: iPerf2 – iPerf3

IPerf , platformlar arası bir araçtır ve kurulum gerektirmez, sadece kopyalayıp ağ verimini test etmek istediğiniz iki cihazda çalıştırın.

IPerf, sunucu-istemci modunda çalışır. İlk cihazda, iPerf sunucu modunda başlar (iPerf istemcisinden gelen trafiği bekler). İkinci bilgisayarda iPerf istemci modunda başlar, TCP veya UDP trafiği oluşturur ve maksimum veri aktarım hızını ölçer.

Şu anda paralel olarak gelişen iki bağımsız iPerf dalı vardır: iPerf2 ve iPerf3 . Bu araçların işlevselliği çoğunlukla uyumludur, ancak varsayılan olarak farklı ağ bağlantı noktalarını kullanırlar. Her ikisi içinde kullanılan portlar; İPerf1 / 2’de için5001 iPerf3 içinde 5201 .

iPerf2 tercihen paralel iş parçacıkları, çift yönlü testler için kullanılır ve bu sürüm resmi olarak Windows işletim sisteminde desteklenir;
iPerf3, yüksek hızlı UDP testinin daha iyi uygulanmasına sahiptir. IPerf3 kodu önemli ölçüde daha küçüktür ve daha iyi optimize edilmiştir.
Kalan farklılıklar o kadar önemli değildir, bu nedenle belirli bir iPerf sürümünü kullanmaya gerek yoktur (CLI parametreleri bile aynıdır). Bu yazıda iperf3’ü kullanacağız .

İPerf3, Windows platformu için resmi olarak desteklenmiyor, ancak oldukça iyi çalışıyor. Herhangi bir açık hata fark etmedim. 

İPerf Windows’a Nasıl Kurulur?

Windows için iPerf 3.1.3’ü https://iperf.fr/iperf-download.php linkinden indirebilirsiniz . İPerf 2.0’ı kullanmak istiyorsanız  iperf-2.0.5-2-win32 buradan edinebilirsiniz . Aracı kurmanıza gerek yoktur, iPerf arşivini indirip sürücüde yerel bir dizine çıkartmanız yeterlidir. Arşivde yalnızca iki dosya var:

cygwin1.dllve iperf3.exe.

Windows için birkaç iPerf GUI uygulaması vardır. Örneğin, Iperf3-Cygwin-GUI veya jperf .

Jperf, Java üzerinde yazılmıştır (jperf’i çalıştırmak için Java VM’nin bilgisayara yüklenmesi gerekir). CLI arayüzü için grafiksel forma ek olarak, Jperf gerçek zamanlı olarak iletişim kanalının bant genişliği çizelgelerini grafik oluşturabilir.

Kullanmak için iPerf sunucu adresini belirtin ve taramayı çalıştırın.

PowerShell Komut Dosyası Galerisi’nde, PowerShell komut dosyalarınızdan ağ performansı ölçümleri almak için kullanılabilecek ayrı bir iPerfAutomate modülü vardır. Modülü şu komutla kurabilirsiniz: Install-Module -Name iPerfAutomate

CentOS Linux’a iPerf Kurulumu

In CentOS 8 , iperf3 paket dahildir AppStream taban depo (CentOS 7’de sen iperf3 bulabilirsiniz Epel repo ). Dnf ( yum ) komutuyla kurabilirsiniz :

# dnf install iperf3

Debian / Ubuntu dağıtımlarında iperf3’ü şu komutla kurabilirsiniz:

sudo apt install iperf3

iperf3’ü linux centos üzerine yum veya dnf aracılığıyla kurun

Linux örneğinizi iperf3 sunucusu olarak kullanmak istiyorsanız, TCP / UDP bağlantı noktaları 5201’i firewalld’de (iptables) açmanız gerekir :

# firewall-cmd –permanent –add-port=5201/udp
# firewall-cmd –permanent –add-port=5201/tcp
# firewall-cmd –reload

Ağ Hızını / Bant Genişliğini Ölçmek için iPerf Komutunu Kullanma

Ağ verimini test etmek için iPerf kullanmanın birkaç örneğine bakalım. Bu örnekte, iPerf sunucusu olarak bir Linux CentOS ana bilgisayarı kullanacağız. İPerf3 aracını sunucu modunda çalıştırın:

# iperf3 –s

 

İPerf sunucusu çalışıyor, 5201 TCP bağlantı noktasında bağlantı bekliyor.

5201’de dinleyen sunucu.
İpucu . iPerf argümanları büyük / küçük harfe duyarlıdır!
iperf3: Linux üzerinde dinleme sunucusunu çalıştırın. 5201 bağlantı noktası

İstemci ve sunucu arasındaki güvenlik duvarı ayarlarına bağlı olarak, -p [port_number] bağımsız değişkenini kullanarak dinleme bağlantı noktasını değiştirebilirsiniz . İPerf sunucusunu büyük bir TCP pencere boyutuyla ve farklı bir TCP bağlantı noktasında çalıştırabilirsiniz. Şu komutu kullanın:

# iperf3 -s -w 32768 –p 5200

-w 32768 – TCP pencere boyutunu 32 kB olarak ayarlayın (varsayılan olarak yaklaşık 8 kB’dir)
–P 5200 – iPerf’in bağlantı için beklediği bağlantı noktası (iperf2’nin varsayılan olarak bağlantı noktası 5001’de ve iperf3’ün 5201’de dinlediğini hatırlatırım).
İPerf istemcisi olarak Windows 10 kurulu bir bilgisayar kullanıyorum. Komut istemini çalıştırın ve iPerf yürütülebilir dosyasıyla dizine gidin: İstemciden
cd c:\tools\iperf
bir ağ bant genişliği testi çalıştırmak için, iPerf sunucu adresini (veya DNS adını) belirtin:
iperf3.exe -c 192.168.1.200
iPerf sunucusunu artırılmış bir TCP pencere boyutuyla başlattıysanız, maksimum ağ yükünü elde etmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

iperf3.exe -c 192.168.1.200 -P 8 -t 30 -w 32768

-c 192.168.1.200 – iPerf sunucusunun IP adresi;
-w 32768 – TCP pencere boyutunu artırın;
-t 30 – testin yapılacağı saniye cinsinden süredir (varsayılan olarak, 10 saniyedir);
-P 8 – maksimum kanal yükünü elde etmek için paralel iş parçacığı (akış) sayısıdır;
iperf ile maksimum ağ yükü oluştur

Örneğimde test 30 saniye sürdü. Nihai raporda, son [SUM] satırında listelenen Bandwidth sütununun değerleri ile ilgileniyoruz . Bu durumda, iki ana bilgisayar arasındaki ortalama ağ bant genişliği 85.9 Mbit / sn’dir . Simetrik hızda (gönderici = alıcı) 307 MB veri aktarıldı ( Aktarım sütunu).

-F argümanını kullanarak hız formatını (bit, kilobit veya megabit) değiştirebilirsiniz. Sürekli testlerde, performansı birkaç dakika (saat) boyunca tahmin etmeniz gerektiğinde, ara sonuçları görüntülemek için süreyi –i seçeneğini kullanarak ayarlayabilirsiniz .

iperf aracıyla maksimum ağ bant genişliği elde edin

İPerf’i ters modda çalıştırabilirsiniz (sunucu veri gönderir ve istemci kabul eder). Bunun için istemcide –R seçeneğini kullanın.

Varsayılan olarak, yardımcı program TCP trafiği oluşturur, UDP paketleri için ağ bant genişliğinizi kontrol etmeniz gerekirse, –u seçeneğini kullanmanız gerekir . Bu durumda, iPerf sunucusunu:) komutuyla başlatmalısınız iperf3 -s –u.

İnternet servis sağlayıcınızın bant genişliğini test etmeniz gerekirse, genel iPerf sunucularından birini kullanabilirsiniz (iPerf genel ana bilgisayar listesi burada mevcuttur ):

iperf3 -c iperf.scottlinux.com

Maksimum ağ hızını her iki yönde de ölçmeniz gerekiyorsa (çift yönlü modda), istemcide –d seçeneğini kullanın :

iperf3.exe -c IP -P 8 -t 30 -w 32768 –d

Şebeke bant genişliği

İPerf kullanarak ağ testi sırasında, Görev Yöneticisi aracılığıyla ağ bağlantısı verim grafiğinizi izleyebilirsiniz.

Test sırasında iPerf’in, üretken uygulamaları ve kullanıcıları olumsuz yönde etkileyebilecek istemci ve sunucu arasındaki tüm mevcut iletişim kanalını kullandığını unutmamak önemlidir .
ethernet çıkışı

Seçeneklerin tam listesini aşağıdaki gibi görüntüleyebilirsiniz:

iperf3 –help

Iperf , iki cihaz arasındaki ağ bağlantısı performansını ve maksimum veri aktarım hızını ölçmenize yardımcı olan, kullanımı kolay ve kullanışlı bir ağ yardımcı programıdır.